dimarts, 25 de setembre del 2018

Jon Klassen

Dissenyador, il·lustrador, va néixer i va créixer a Ontario (Canadà); ara viu a Los Angeles. Treballava en pel·lícules d'animació, com Coraline i Kung Fu Panda, abans de posar-se a il·lustrar llibres infantils.

Després il·lustrar amb gran èxit diversos contes escrits per altres autors, va decidir fer un completament sol i així va néixer el 2011 Jo vull la meva gorra (I Want My Hat Back, On és el meu barret?), que immediatament va despertar gran entusiasme.

Jon va  seguir amb aquesta dinàmica amb el conte "Aquest no és el meu barret fort" (This is not my hat, aquest barret no és meu), un altre divertidíssim relat gràfic que també tracta d'animals que es roben el barret uns als altres. Tan fascinant com "Jo vull la meva gorra" ha valgut la medalla Caldecott 2013, un dels guardons més reconeguts mundialment per la literatura infantil. El 2014 va guanyar a més la Kate Greenaway Medal, convertint-se en el primer llibre de la història que reuneix els dos premis més prestigiosos del món anglosaxó. I, per a nosaltres igual d'important, si més no, és el premi del Gremi de Llibreters de Catalunya 2014.



Enllaços rellevants:



Llibres +3 anys:

-Aquest barret no és meu (2013). 



Fitxa tècnica: 

Descripció: Un peix molt petit roba el barret a un peix molt més gran mentre aquest està dormint, i fuig per amagar-se dins un bosc d'algues, però les coses no sempre surten com un voldria. L'originalitat de l'àlbum rau en la manera com se'ns explica la història, és el mateix peix petit qui va explicant al lector el que ha fet (ha robat el barret!) i a partir de llavors el lector va veient tot el que fa el peixet per aconseguir amagar-se i no ser descobert. Al mateix temps veiem també el que fa el peix gros i i a jutjar per les il·lustracions potser aquest és més intel·ligent del que es pensa el peixet. Una cosa és que el que diu el text (els pensaments del peixet) i l'altra el que succeeix realment i que veiem a través de les il·lustracions. No tenen res a veure les paraules amb els fets. I precisament és això el que fa que la història tingui tanta gràcia.

Autor: Jon Klassen

Editorial: Milrazones

ISBN: 9788494047923

Traductor: Júlia Bas

Edat: 4+

Nre. Pàgines: 36




Anàlisi segons l'article "Textos y paratextos":

  • Portada i contraportada: Tant en la portada com en la contraportada hi apareix una il·lustració que representa el text. A la portada, a més, hi apareix el títol del llibre i el nom de l'autor. Al llom hi apareix també el títol, el seu autor i el logo de l'editorial.
  • Tipografia: Hi ha un màxim de dues frases per pàgina, amb poques paraules i lletra gran d'imprenta. La narració està situada a la part superior de la pàgina, independent de les il·lustracions i amb un fort contrast de negre sobre blanc.
  • Pàgines: El conte té un total de 18 pàgines, en mida DIN A4 en horitzontal. 
  • Dedicatòria: Al principi del conte apareix una breu dedicatòria dirigida a dues persones, que deuen mantenir una relació afectiva amb l'autor.
  • Il·lustracions: Les grans il·lustracions complementen el text, donant significat per entendre escenes que no apareixen a la narració. Les escenes que hi apareixen són totes amb un fons fosc o de plantes marines, el que dóna a entendre que la història transcorre al fons del mar.






-Llana a dojo (2013). 









Fitxa tècnica:

Descripció: L'Annabel troba una capsa màgica plena de llana sense fi, i amb els seus colors transformarà el seu poble gris i trist, i s'enfrontarà al malvat arxiduc...

Autor: Mac Barnett

Il:lustració: Jon Klassen

Editorial: Juventud

ISBN: 978-84-261-4013-5 

Colecció: Álbumes Ilustrados
 
Edició: 4ª edició 
 
Edat: 5+

Format: 25,5 x 23,5 cm 
 
Nre. Pàgines: 40 



-On és el meu barret? (2012).




FITXA TÈCNICA:

Descripció: Aquest és un llibre infantil particularment intel·ligent, amb una part de la seva acció que transcorre fora d'escena. Al final, no solament els nens, també els majors, deixen anar la riallada. Tota la història està explicada a través de diàlegs, amb tan sol un parell de frases cada dues pàgines i acompanyades per unes il·lustracions magnífiques.

Autor: Jon Klassen

ISBN: 978-84-938927-4-6

Editorial: Milrazones

Edat: 6+

Format: 210x290

Nre. Pàgines: 36





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada